মূল মেনু খোলক

মানৱ উন্নয়ন সূচক অনুযায়ী দেশৰ তালিকা

ৱিকিপিডিয়া:ৰচনাশৈলীৰ হাতপুথি
২০১৫ চনৰ ১৪ ডিচেম্বৰৰ মানৱ উন্নয়ন সূচক অনুযায়ী দেশসমূহ[1]
মানৱ উন্নয়ন সূচক অনুযায়ী অতি উচ্চ মানৱ উন্নয়ন (বিকশিত), উচ্চ মানৱ উন্ননয়ন (ৱিকশিত), মজলীয়া মানৱ উন্নয়ন (বিকাশশীল) আৰু নিম্ন মানৱ উন্নয়ন (অবিকশিত) দেশসমূহ[1]

এয়া মানৱ উন্নয়ন সূচক অনুযায়ী সকলো দেশৰ তালিকা। এই তালিকা ৰাষ্ট্ৰ সংঘৰ ডেভেলপমেণ্ট প্ৰগ্ৰেমছ হ্যুমেন ডেভেলপমেণ্ট ৰিপ'ৰ্টৰ ওপৰত আধাৰিত। শেহতীয়া ১৪ ডিচেম্বৰ ২০১৫ চনৰ অনুমানৰ মতে তৈয়াৰ কৰা হৈছে।[2]

২০১০ চনত ইনিকুৱেলিটি-এডজাষ্টেড হ্যুমেন ডেভেলপমেণ্ট ইণ্ডেক্স (IHDI) বা অসমতা-সজ্জিত মানৱ উন্নয়ন সূচক পৰিচত কৰা হ'ল। আই-এইচ-ডি-আই মানৱ উন্নয়নৰ প্ৰকৃত স্তৰ বুলিব পাৰি, আন হাতে, এইচ-ডি-আই "সাম্ভাব্য" মানৱ উন্নয়ন সূচক বুলি অভিহিত কৰা হৈছে। সম্পূৰ্ণ সমতা অবিহনে সৰ্বোচ্চ আই-এইচ-ডি-আই লাভ কৰা সম্ভৱ নহয়।[3]

সূচী

প্ৰক্ৰিয়াসম্পাদনা কৰক

এইচ ডি আইত জন্মৰ সময়ত প্ৰত্যাশিত জীৱন-কাল, শিক্ষা আৰু জনমূৰি আয়ৰ সূচক ব্যৱহাৰ কৰা হয়। প্ৰত্যাশিত জীৱন কাল অধিক দীঘল হ'লে, জনমূৰি আয় দীঘল হ'লে, শিক্ষাৰ কাল অধিক দীঘল হ'লে মানৱ উন্নয়ন সূচক অধিক হয়।

সম্পূৰ্ণ তালিকাসম্পাদনা কৰক

  •   = বৃদ্ধি
  •   = স্থিৰ
  •   = হ্ৰাস

অতি উচ্চ মানৱ উন্নয়নসম্পাদনা কৰক

স্থান দেশ মানৱ উন্নয়ন সূচক
২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমান
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি[2] ২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমান
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি
[2]
1     নৰৱে 0.944   0.002
2     অষ্ট্ৰেলিয়া 0.935   0.002
3     ছুইজাৰলেণ্ড 0.930   0.002
4     ডেনমাৰ্ক 0.923  
5     নেডাৰলেণ্ডচ 0.922   0.002
6     জাৰ্মানী 0.916   0.001
6   (2)   আয়াৰলেণ্ড 0.916   0.004
8   (1)   আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ 0.915   0.002
9   (1)   কানাডা 0.913   0.001
9   (1)   নিউজিলেণ্ড 0.913   0.002
11     ছিংগাপুৰ 0.912   0.003
12     হংকং 0.910   0.002
13     লাইচটেনষ্টাইন 0.908   0.001
14     ছুইডেন 0.907   0.002
14   (1)   যুক্তৰাজ্য 0.907   0.005
16     আইচলেণ্ড 0.899  
17     দক্ষিণ কোৰিয়া 0.898   0.003
18     ইজৰাইল 0.894   0.001
19     লাক্সেমবাৰ্গ 0.892   0.002
20   (1)   জাপান 0.891   0.001
21     বেলজিয়াম 0.890   0.002
22     ফ্ৰান্স 0.888   0.001
23     অষ্ট্ৰিয়া 0.885   0.001
24     ফিনলেণ্ড 0.883   0.001
25     শ্ল’ভেনিয়া 0.880   0.001

স্থান দেশ মানৱ উন্নয়ন সূচক
২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমান
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি[2] ২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমান
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি
[2]
26     স্পেইন 0.876   0.002
27     ইটালী 0.873  
28     চেক গণৰাজ্য 0.870   0.002
29     গ্ৰীচ 0.865   0.002
30     এষ্ট’নিয়া 0.861   0.002
31     ব্ৰুণেই 0.856   0.004
32     চাইপ্ৰাছ 0.850  
32   (1)   কাটাৰ 0.850   0.001
34     আন্দৰা 0.845   0.001
35   (1)   শ্ল'ভাকিয়া 0.844   0.005
36   (1)   পোলেণ্ড 0.843   0.003
37     লিথুৱানিয়া 0.839   0.002
37     মালটা 0.839   0.002
39     চৌদি আৰৱ 0.837   0.001
40     আৰ্জেণ্টিনা 0.836   0.003
41   (1)   সংযুক্ত আৰৱ আমিৰাত 0.835   0.002
42     চিলি 0.832   0.002
43     পৰ্তুগাল 0.830   0.002
44     হাংগেৰী 0.828   0.003
45     বাহৰেইন 0.824   0.003
46   (1)   লাটভিয়া 0.819   0.003
47   (1)   ক্ৰয়েছিয়া 0.818   0.001
48   (1)   কুৱেইট 0.816  
49     মণ্টেনেগ্ৰ 0.802   0.001

উচ্চ মানৱ উন্নয়নসম্পাদনা কৰক

স্থান দেশ মানৱ উন্নয়ন সূচক
২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমান
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি[2] ২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমান
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি
[2]
50   (1)   বেলাৰুছ 0.798   0.002
50     ৰাছিয়া 0.798   0.001
52     ওমান 0.793   0.001
52   (1)   ৰোমানিয়া 0.793   0.002
52   (2)   উৰুগুৱে 0.793   0.003
55     বাহামাছ 0.790   0.004
56     কাজাখাস্তান 0.788   0.003
57   (1)   বাৰ্বাড'ছ 0.785  
58     এণ্টিগুৱা আৰু বাৰ্বুডা 0.783   0.002
59     বুলগেৰিয়া 0.782   0.003
60   (2)   পালাউ 0.780   0.005
60     পানামা 0.780   0.003
62   (2)   মালয়েছিয়া 0.779   0.002
63   (1)   মৰিছাছ 0.777   0.002
64   (4)   ছেচেল্লেচ 0.772   0.005
64     ট্ৰিনিদাদ আৰু ট'বেগ'‎ 0.772   0.001
66   (2)   ছাৰ্বিয়া 0.771  
67   (1)   কিউবা 0.769   0.001
67   (1)   লেবানন 0.769   0.001
69     কষ্টা ৰিকা 0.766   0.002
69     ইৰান 0.766   0.002
71   (2)   ভেনিজুৱেলা 0.762   0.002
72     তুৰস্ক 0.761   0.002
73   (1)   শ্ৰীলংকা 0.757   0.005
74   (1)   মেক্সিকো 0.756   0.001
75   (1)   ব্ৰাজিল 0.755   0.003
76     জৰ্জিয়া 0.754   0.004
77   (2)   ছেইণ্ট কিট্টিচ আৰু নেভিচ 0.752   0.005
78   (1)   আজেৰবাইজান 0.751   0.002

স্থান দেশ মানৱ উন্নয়ন সূচক
২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমা
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি[2] ২০১৪ৰ বাবে ২০১৫ৰ অনুমান
[2]
পূৰ্বৰ বৰ্ষৰপৰা স্থান সলনি
[2]
79   (3)   গ্ৰেনেডা 0.750   0.008
80   (2)   জৰ্ডান 0.748  
81     মেছেনদনীয়া 0.747   0.003
81   (1)   ইউক্ৰেইন 0.747   0.001
83   (1)   আলজেৰিয়া 0.736   0.002
84   (1)   পেৰু 0.734   0.002
85     আলবেনিয়া 0.733   0.001
85   (2)   আৰ্মেনিয়া 0.733   0.002
85   (4)   বচনিয়া আৰু হাৰজেগ’ভিনা 0.733   0.004
88     ইকুৱেডৰ 0.732   0.002
89     ছেইণ্ট লুছিয়া 0.729  
90   (3)   চীন 0.727   0.004
90   (1)   ফিজি 0.727   0.003
90   (5)   মঙ্গোলিয়া 0.727   0.005
93   (2)   থাইলেণ্ড 0.726   0.002
94   (1)   ডমিনিকা 0.724   0.001
94   (11)   লিবিয়া 0.724   0.014
96     তুনিছিয়া 0.721   0.001
97     কলম্বিয়া 0.720   0.002
97   (1)   ছেইণ্ট ভিনচেণ্ট আৰু গ্ৰেনাদাইনছ 0.720   0.003
99   (1)   জামাইকা 0.719   0.002
100     টংগা 0.717   0.001
101     বেলাইজ 0.715  
101   (2)   ডমিনিকান গণৰাজ্য 0.715   0.004
103   (1)   ছুৰিনাম 0.714   0.001
World 0.711   0.002
104     মালদ্বীপ 0.706   0.003
105     চামোৱা 0.702   0.001

মধ্যম মানৱ উন্নয়নসম্পাদনা কৰক

Rank Country HDI
2015 estimates for 2014
[2]
Change in rank from previous year[2] 2015 estimates for 2014
[2]
Change from previous year
[2]
106     বটচৱানা 0.698   0.002
107     মলডভা 0.693   0.003
108     ইজিপ্ত 0.690   0.001
109     তুৰ্কমেনিস্তান 0.688   0.006
110   (1)   গেবন 0.684   0.005
110     ইণ্ডোনেছিয়া 0.684   0.003
112   (1)   পাৰাগুৱে 0.679   0.002
113   (2)   পেলেষ্টাইন 0.677   0.002
114     উজবেকিস্তান 0.675   0.003
115     ফিলিপাইনছ 0.668   0.004
116   (1)   এল চালভাড’ৰ 0.666   0.002
116   (1)   দক্ষিণ আফ্ৰিকা 0.666   0.003
116   (1)   ভিয়েটনাম 0.666   0.003
119     বলিভিয়া 0.662   0.004
120   (1)   কিৰগিজস্তান 0.655   0.003
121   (1)   ইৰাক 0.654   0.003
122     কেপ ভাৰ্ডে 0.646   0.003
123     মাইক্ৰ’নেছিয়া যুক্তৰাজ্য 0.640   0.001
124     গুৱানা 0.636   0.002
125     নিকাৰাগুৱা 0.631   0.003

Rank Country HDI
2015 estimates for 2014
[2]
Change in rank from previous year[2] 2015 estimates for 2014
[2]
Change from previous year
[2]
126     মৰক্কো 0.628   0.002
126   (2)   নামিবিয়া 0.628   0.003
128   (2)   গুৱেটমালা 0.627   0.001
129     তাজিকিস্তান 0.624   0.003
130   (1)   ভাৰত 0.609   0.005
131     হন্দুৰাছ 0.606   0.002
132   (2)   ভূটান 0.605   0.010
133     টিমুৰ লেষ্টে 0.595   0.006
134   (4)   ছিৰিয়া 0.594   0.013
134   (1)   ভানুৱাটু 0.594   0.002
136   (2)   কংগো 0.591   0.009
137   (1)   কিৰিবাতি 0.590   0.002
138   (1)   বিষুৱীয় গিনি 0.587   0.003
139     জাম্বিয়া 0.586   0.006
140     ঘানা 0.579   0.002
141     লাউচ 0.575   0.005
142     বাংলাদেশ 0.570   0.003
143   (1)   কম্বোডিয়া 0.555   0.005
143     চাও টম আৰু প্ৰিন্সিপ 0.555   0.002

নিম্ন মানৱ উন্নয়নসম্পাদনা কৰক

Rank Country HDI
2015 estimates for 2014
[2]
Change in rank from previous year[2] 2015 estimates for 2014
[2]
Change from previous year
[2]
145     কেনিয়া 0.548   0.004
145   (1)   নেপাল 0.548   0.005
147     পাকিস্তান 0.538   0.002
148     ম্যানমাৰ 0.536   0.005
149     আংগলা 0.532   0.002
150   (1)   স্বাজিলেণ্ড 0.531   0.001
151     তাঞ্জানিয়া 0.521   0.005
152     নাইজেৰিয়া 0.514   0.004
153   (1)   কেমেৰুন 0.512   0.005
154   (1)   মাদাগাস্কাৰ 0.510   0.002
155   (3)   জিম্বাৱৱে 0.509   0.008
156     মৌৰিতানিয়া 0.506   0.002
156   (1)   চল’মন দ্বীপপুঞ্জ 0.506   0.001
158   (1)   পাপুৱা নিউগিনি 0.505   0.002
159   (1)   কম'ৰছ 0.503   0.002
160     য়েমেন 0.498  
161     লেছথ’ 0.497   0.003
162   (5)   তগ’ 0.484   0.009
163   (1)   হাইটি 0.483   0.002
163     ৰুৱাণ্ডা 0.483   0.004
163   (1)   উগাণ্ডা 0.483   0.005
166   (1)   বেনিন 0.480   0.003

Rank Country HDI
2015 estimates for 2014
[2]
Change in rank from previous year[2] 2015 estimates for 2014
[2]
Change from previous year
[2]
167   (2)   ছুদান 0.479   0.002
168     দীজিবৌটি 0.470   0.002
169   (2)   দক্ষিণ ছুডান 0.467   0.006
170     ছেনেগাল 0.466   0.003
171   (2)   আফগানিস্তান 0.465   0.001
172     আইভৰি ক’ষ্ট 0.462   0.004
173   (1)   মালাৱী 0.445   0.006
174   (1)   ইথিঅ’পিয়া 0.442   0.006
175   (2)   গাম্বিয়া 0.441   0.001
176     কংগো গণৰাজ্য 0.433   0.003
177     লাইবেৰিয়া 0.430   0.006
178     গুইনিয়া-বিচ্চাও 0.420   0.002
179     মালি 0.419   0.003
180     মজাম্বিক 0.416   0.003
181   (1)   ছিয়েৰা লিয়ন 0.413   0.005
182   (1)   গুইনিয়া 0.411  
183   (1)   বাৰ্কিনা ফাছো 0.402   0.006
184   (1)   বুৰুণ্ডী 0.400   0.003
185   (1)   চাদ 0.392   0.004
186   (1)   এৰিট্ৰিয়া 0.391   0.001
187     চেণ্ট্ৰেল আফ্ৰিকান ৰিপাব্লিক 0.350   0.002
188     নাইজাৰ 0.348   0.003

মহাদেশ অনুযায়ী দেশৰ তালিকাসম্পাদনা কৰক

আফ্ৰিকাসম্পাদনা কৰক

১০ উচ্চতম মানৱ উন্নয়ন সূচক

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
High human development
1   মৰিছাছ 0.777
2   ছেচেল্লেচ 0.772
3   আলজেৰিয়া 0.736
4   লিবিয়া 0.724
5   তুনিছিয়া 0.721
Medium human development
6   বটচৱানা 0.698
7   ইজিপ্ত 0.690
8   গেবন 0.684
9   দক্ষিণ আফ্ৰিকা 0.666
10 সাঁচ:Country data Cabo Verde 0.646

১০ নিম্নতম মানৱ উন্নয়ন সূচক

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1   নাইজাৰ 0.348
2   চেণ্ট্ৰেল আফ্ৰিকান ৰিপাব্লিক 0.350
3   এৰিট্ৰিয়া 0.391
4   চাদ 0.392
5   বুৰুণ্ডী 0.400
6   বাৰ্কিনা ফাছো 0.402
7   গুইনিয়া 0.411
8   ছিয়েৰা লিয়ন 0.413
9   মজাম্বিক 0.416
10   মালি 0.419

আমেৰিকা, উত্তৰসম্পাদনা কৰক

১০ উচ্চতম মানৱ উন্নয়ন সূচক

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ 0.915
2   কানাডা 0.913
High human development
3   বাহামাছ 0.790
4   বাৰ্বাড'ছ 0.785
5   এণ্টিগুৱা আৰু বাৰ্বুডা 0.783
6   পানামা 0.780
7   ট্ৰিনিদাদ আৰু ট'বেগ'‎ 0.772
8   কিউবা 0.769
9   কষ্টা ৰিকা 0.766
10   মেক্সিকো 0.756

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1   হাইটি 0.483
Medium human development
2   হন্দুৰাছ 0.606
3   গুৱেটমালা 0.627
4   নিকাৰাগুৱা 0.631
5   এল চালভাড’ৰ 0.666
High human development
6   ডমিনিকান গণৰাজ্য 0.715
6   বেলাইজ 0.715
8   জামাইকা 0.719
9   ছেইণ্ট ভিনচেণ্ট আৰু গ্ৰেনাদাইনছ 0.720
10   ডমিনিকা 0.724

আমেৰিকা, দক্ষিণসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   আৰ্জেণ্টিনা 0.836
2   চিলি 0.832
High human development
3   উৰুগুৱে 0.793
4   ভেনিজুৱেলা 0.762
5   ব্ৰাজিল 0.755
6   পেৰু 0.734
7   ইকুৱেডৰ 0.732
8   কলম্বিয়া 0.720
9   ছুৰিনাম 0.714
Medium human development
10   পাৰাগুৱে 0.679

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Medium human development
1   গুৱানা 0.636
2   বলিভিয়া 0.662
3   পাৰাগুৱে 0.679
High human development
4   ছুৰিনাম 0.714
5   কলম্বিয়া 0.720
6   ইকুৱেডৰ 0.732
7   পেৰু 0.734
8   ব্ৰাজিল 0.755
9   ভেনিজুৱেলা 0.762
10   উৰুগুৱে 0.793

এছিয়াসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   ছিংগাপুৰ 0.912
2   হংকং 0.910
3   দক্ষিণ কোৰিয়া 0.898
4   ইজৰাইল 0.894
5   জাপান 0.891
6   ব্ৰুণেই 0.856
7   চাইপ্ৰাছ 0.850
7   কাটাৰ 0.850
9   চৌদি আৰৱ 0.837
10   সংযুক্ত আৰৱ আমিৰাত 0.835

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1   আফগানিস্তান 0.465
2   য়েমেন 0.498
3   ম্যানমাৰ 0.536
4   পাকিস্তান 0.538
5   নেপাল 0.548
Medium human development
6   কম্বোডিয়া 0.555
7   বাংলাদেশ 0.570
8   লাউচ 0.575
9   ছিৰিয়া 0.594
10   টিমুৰ লেষ্টে 0.595

ইউৰোপসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   নৰৱে 0.944
2   ছুইজাৰলেণ্ড 0.930
3   ডেনমাৰ্ক 0.923
4   নেডাৰলেণ্ডচ 0.922
5   জাৰ্মানী 0.916
5   আয়াৰলেণ্ড 0.916
7   লাইচটেনষ্টাইন 0.908
8   ছুইডেন 0.907
8   যুক্তৰাজ্য 0.907
10   আইচলেণ্ড 0.899

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Medium human development
1   মলডভা 0.693
High human development
2   বচনিয়া আৰু হাৰজেগ’ভিনা 0.733
2   আৰ্মেনিয়া 0.733
2   আলবেনিয়া 0.733
5   ইউক্ৰেইন 0.747
5   মেছেনদনীয়া 0.747
7   আজেৰবাইজান 0.751
8   জৰ্জিয়া 0.754
9   তুৰস্ক 0.761
10   ছাৰ্বিয়া 0.771

অ'চিয়েনিয়া

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   অষ্ট্ৰেলিয়া 0.935
2   নিউজিলেণ্ড 0.913
High human development
3   পালাউ 0.780
4   ফিজি 0.727
5   টংগা 0.717
6   চামোৱা 0.702
Medium human development
7 সাঁচ:Country data Micronesia 0.640
8   ভানুৱাটু 0.594
9   কিৰিবাতি 0.590
Low human development
10   চল’মন দ্বীপপুঞ্জ 0.506

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1   পাপুৱা নিউগিনি 0.505
2   চল’মন দ্বীপপুঞ্জ 0.506
Medium human development
3   কিৰিবাতি 0.590
4   ভানুৱাটু 0.594
5 সাঁচ:Country data Micronesia 0.640
High human development
6   চামোৱা 0.702
7   টংগা 0.717
8   ফিজি 0.727
9   পালাউ 0.780
Very high human development
10   নিউজিলেণ্ড 0.913

অ-মহাদেশীয় প্ৰান্ত অনুযায়ী দেশৰ তালিকাসম্পাদনা কৰক

আৰব মিত্ৰগোটসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   কাটাৰ 0.850
2   চৌদি আৰৱ 0.837
3   সংযুক্ত আৰৱ আমিৰাত 0.835
4   বাহৰেইন 0.824
5   কুৱেইট 0.816
High human development
6   ওমান 0.793
7   লেবানন 0.769
8   জৰ্ডান 0.748
9   আলজেৰিয়া 0.736
10   লিবিয়া 0.724

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1   দীজিবৌটি 0.470
2   ছুদান 0.479
3   য়েমেন 0.498
4   কম'ৰছ 0.503
5   মৌৰিতানিয়া 0.506
Medium human development
6   ছিৰিয়া 0.594
7   মৰক্কো 0.628
8   ইৰাক 0.654
9 সাঁচ:Country data Palestinian National Authority Palestine Authority 0.677
10   ইজিপ্ত 0.690

কমনৱেল্থ ৰাষ্ট্ৰসমূহসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   অষ্ট্ৰেলিয়া 0.935
2   কানাডা 0.913
2   নিউজিলেণ্ড 0.913
4   ছিংগাপুৰ 0.912
5   যুক্তৰাজ্য 0.907
6   ব্ৰুণেই 0.856
7   চাইপ্ৰাছ 0.850
8   মালটা 0.839
High human development
9   বাহামাছ 0.790
10   বাৰ্বাড'ছ 0.785

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1   ছিয়েৰা লিয়ন 0.413
2   মজাম্বিক 0.416
3   মালাৱী 0.445
4   উগাণ্ডা 0.483
4   ৰুৱাণ্ডা 0.483
6   লেছথ’ 0.497
7   পাপুৱা নিউগিনি 0.505
8   চল’মন দ্বীপপুঞ্জ 0.506
9   কেমেৰুন 0.512
10   নাইজেৰিয়া 0.514

ইউৰোপ পৰিষদসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   নৰৱে 0.944
2   ছুইজাৰলেণ্ড 0.930
3   ডেনমাৰ্ক 0.923
4   নেডাৰলেণ্ডচ 0.922
5   জাৰ্মানী 0.916
5   আয়াৰলেণ্ড 0.916
7   লাইচটেনষ্টাইন 0.908
8   ছুইডেন 0.907
8   যুক্তৰাজ্য 0.907
10   আইচলেণ্ড 0.899

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Medium human development
1   মলডভা 0.693
High human development
2   বচনিয়া আৰু হাৰজেগ’ভিনা 0.733
2   আৰ্মেনিয়া 0.733
2   আলবেনিয়া 0.733
5   ইউক্ৰেইন 0.747
5   মেছেনদনীয়া 0.747
7   আজেৰবাইজান 0.751
8   জৰ্জিয়া 0.754
9   তুৰস্ক 0.761
10   ছাৰ্বিয়া 0.771

পূব এছিয়া আৰু পেচিফিকসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   অষ্ট্ৰেলিয়া 0.935
2   নিউজিলেণ্ড 0.913
3   ছিংগাপুৰ 0.912
4   হংকং 0.910
5   দক্ষিণ কোৰিয়া 0.898
6   জাপান 0.891
7   ব্ৰুণেই 0.856
High human development
8   পালাউ 0.780
9   মালয়েছিয়া 0.779
10   চীন 0.727
10   মঙ্গোলিয়া 0.727

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1   পাপুৱা নিউগিনি 0.505
2   চল’মন দ্বীপপুঞ্জ 0.506
3   ম্যানমাৰ 0.536
Medium human development
4   কম্বোডিয়া 0.555
5   লাউচ 0.575
6   কিৰিবাতি 0.590
7   ভানুৱাটু 0.594
8 সাঁচ:Country data Timor Leste 0.595
9 সাঁচ:Country data Micronesia 0.640
10   ভিয়েটনাম 0.666

ইউৰোপীয় সংঘসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   ডেনমাৰ্ক 0.923
2   নেডাৰলেণ্ডচ 0.922
3   জাৰ্মানী 0.916
3   আয়াৰলেণ্ড 0.916
5   ছুইডেন 0.907
5   যুক্তৰাজ্য 0.907
7   লাক্সেমবাৰ্গ 0.892
8   বেলজিয়াম 0.890
9   ফ্ৰান্স 0.888
10   অষ্ট্ৰিয়া 0.885

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
High human development
1   বুলগেৰিয়া 0.782
2   ৰোমানিয়া 0.793
Very high human development
3   ক্ৰয়েছিয়া 0.818
4   লাটভিয়া 0.819
5   হাংগেৰী 0.828
6   পৰ্তুগাল 0.830
7   মালটা 0.839
7   লিথুৱানিয়া 0.839
9   পোলেণ্ড 0.843
10   শ্ল'ভাকিয়া 0.844

লা ফ্ৰেংক'ফনিৰ আন্তৰ্জাতিক সন্থাসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   মনাকো 1.074
2   ছুইজাৰলেণ্ড 0.930
3   কানাডা 0.913
4   লাক্সেমবাৰ্গ 0.892
5   বেলজিয়াম 0.890
6   ফ্ৰান্স 0.888
7   গ্ৰীচ 0.865
8   আন্দৰা 0.845
High human development
9   ৰোমানিয়া 0.793
10   মৰিছাছ 0.777

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1   নাইজাৰ 0.348
2   চাদ 0.392
3   বুৰুণ্ডী 0.400
4   বাৰ্কিনা ফাছো 0.402
4   গুইনিয়া 0.411
6   গুইনিয়া-বিচ্চাও 0.420
7   কংগো গণৰাজ্য 0.433
8   আইভৰি ক’ষ্ট 0.462
9   ছেনেগাল 0.466
10   দীজিবৌটি 0.470

লেটিন আমেৰিকাসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   আৰ্জেণ্টিনা 0.836
2   চিলি 0.832
High human development
3   উৰুগুৱে 0.793
4   পানামা 0.780
5   কিউবা 0.769
6   কষ্টা ৰিকা 0.766
7   ভেনিজুৱেলা 0.762
8   মেক্সিকো 0.756
9   ব্ৰাজিল 0.755
10   পেৰু 0.734

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1   হাইটি 0.483
Medium human development
2   হন্দুৰাছ 0.606
3   গুৱেটমালা 0.627
4   নিকাৰাগুৱা 0.631
5   বলিভিয়া 0.662
6   এল চালভাড’ৰ 0.666
7   পাৰাগুৱে 0.679
High human development
8   ডমিনিকান গণৰাজ্য 0.715
9   কলম্বিয়া 0.720
10   ইকুৱেডৰ 0.732

মধ্য প্ৰাচ্য আৰু উত্তৰ আফ্ৰিকাসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   ইজৰাইল 0.894
2   চাইপ্ৰাছ 0.850
2   কাটাৰ 0.850
4   চৌদি আৰৱ 0.837
5   সংযুক্ত আৰৱ আমিৰাত 0.835
6   বাহৰেইন 0.824
7   কুৱেইট 0.816
High human development
8   ওমান 0.793
9   লেবানন 0.769
10   ইৰান 0.766

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1   দীজিবৌটি 0.470
2   ছুদান 0.479
3   য়েমেন 0.498
4   মৌৰিতানিয়া 0.506
Medium human development
5   ছিৰিয়া 0.594
6   মৰক্কো 0.628
7   ইৰাক 0.654
8 সাঁচ:Country data Palestinian National Authority Palestinian territories 0.677
9   ইজিপ্ত 0.690
High human development
10   তুনিছিয়া 0.721

উত্তৰ আটলাণ্টিক চুক্তি সন্থাসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   নৰৱে 0.944
2   ডেনমাৰ্ক 0.923
3   নেডাৰলেণ্ডচ 0.922
4   জাৰ্মানী 0.916
5   আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ 0.915
6   কানাডা 0.913
7   যুক্তৰাজ্য 0.907
8   আইচলেণ্ড 0.899
9   লাক্সেমবাৰ্গ 0.892
10   বেলজিয়াম 0.890

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
High human development
1   আলবেনিয়া 0.733
2   তুৰস্ক 0.761
3   বুলগেৰিয়া 0.782
4   ৰোমানিয়া 0.793
Very high human development
5   ক্ৰয়েছিয়া 0.818
6   লাটভিয়া 0.819
7   হাংগেৰী 0.828
8   পৰ্তুগাল 0.830
9   লিথুৱানিয়া 0.839
10   পোলেণ্ড 0.843

অৰ্থনৈতিক সহযোগ আৰু উন্নয়ন সন্থাসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   নৰৱে 0.944
2   অষ্ট্ৰেলিয়া 0.935
3   ছুইজাৰলেণ্ড 0.930
4   ডেনমাৰ্ক 0.923
5   নেডাৰলেণ্ডচ 0.922
6   জাৰ্মানী 0.916
6   আয়াৰলেণ্ড 0.916
8   আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ 0.915
9   কানাডা 0.913
9   নিউজিলেণ্ড 0.913

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
High human development
1   মেক্সিকো 0.756
2   তুৰস্ক 0.761
Very high human development
3   হাংগেৰী 0.828
4   পৰ্তুগাল 0.830
5   চিলি 0.832
6   পোলেণ্ড 0.843
7   শ্ল'ভাকিয়া 0.844
8   এষ্ট’নিয়া 0.861
9   গ্ৰীচ 0.865
10   চেক গণৰাজ্য 0.870

ইচলামীয় সহযোগ সন্থাসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   ব্ৰুণেই 0.856
2   কাটাৰ 0.850
3   চৌদি আৰৱ 0.837
4   সংযুক্ত আৰৱ আমিৰাত 0.835
5   বাহৰেইন 0.824
6   কুৱেইট 0.816
High human development
7   ওমান 0.793
8   কাজাখাস্তান 0.788
9   মালয়েছিয়া 0.779
10   লেবানন 0.769

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1   ছোমালিয়া 0.285
(2012 est.)
2   নাইজাৰ 0.348
3   চাদ 0.392
4   বাৰ্কিনা ফাছো 0.402
5   গুইনিয়া 0.411
6   ছিয়েৰা লিয়ন 0.413
7   মজাম্বিক 0.416
8   মালি 0.419
9 সাঁচ:Country data Guinea Bissau 0.420
10   গাম্বিয়া 0.441

খাৰুৱা তেল ৰপ্তানি কৰা দেশসমূহৰ সন্থাসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   কাটাৰ 0.850
2   চৌদি আৰৱ 0.837
3   সংযুক্ত আৰৱ আমিৰাত 0.835
4   কুৱেইট 0.816
High human development
5   ইৰান 0.766
6   ভেনিজুৱেলা 0.762
7   আলজেৰিয়া 0.736
8   ইকুৱেডৰ 0.732
9   লিবিয়া 0.724
Medium human development
10   ইণ্ডোনেছিয়া 0.684

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Low human development
1   নাইজেৰিয়া 0.514
2   আংগলা 0.532
Medium human development
3   ইৰাক 0.654
4   ইণ্ডোনেছিয়া 0.684
High human development
5   লিবিয়া 0.724
6   ইকুৱেডৰ 0.732
7   আলজেৰিয়া 0.736
8   ভেনিজুৱেলা 0.762
9   ইৰান 0.766
Very high human development
10   কুৱেইট 0.816

পশ্চিম ইউৰোপসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   নৰৱে 0.944
2   ছুইজাৰলেণ্ড 0.930
3   ডেনমাৰ্ক 0.923
4   নেডাৰলেণ্ডচ 0.922
5   জাৰ্মানী 0.916
5   আয়াৰলেণ্ড 0.916
7   লাইচটেনষ্টাইন 0.908
8   ছুইডেন 0.907
8   যুক্তৰাজ্য 0.907
10   আইচলেণ্ড 0.899

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   পৰ্তুগাল 0.830
2   মালটা 0.839
3   আন্দৰা 0.845
4   গ্ৰীচ 0.865
5   ইটালী 0.873
6   স্পেইন 0.876
7   ফিনলেণ্ড 0.883
8   অষ্ট্ৰিয়া 0.885
9   ফ্ৰান্স 0.888
10   বেলজিয়াম 0.890

পূব ইউৰোপ আৰু কাউকাচাচসম্পাদনা কৰক

10 highest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Very high human development
1   শ্ল’ভেনিয়া 0.880
2   চেক গণৰাজ্য 0.870
3   এষ্ট’নিয়া 0.861
4   শ্ল'ভাকিয়া 0.844
5   পোলেণ্ড 0.843
6   লিথুৱানিয়া 0.839
7   হাংগেৰী 0.828
8   লাটভিয়া 0.819
9   ক্ৰয়েছিয়া 0.818
10   মণ্টেনেগ্ৰ 0.802

10 lowest HDIs

Rank Country HDI
New 2015 estimates for 2014
Medium human development
1   মলডভা 0.693
High human development
2   বচনিয়া আৰু হাৰজেগ’ভিনা 0.733
2   আৰ্মেনিয়া 0.733
2   আলবেনিয়া 0.733
5   ইউক্ৰেইন 0.747
5   মেছেনদনীয়া 0.747
7   আজেৰবাইজান 0.751
8   জৰ্জিয়া 0.754
9   ছাৰ্বিয়া 0.771
10   বুলগেৰিয়া 0.782

অঞ্চল আৰু গোট অনুযায়ী মানৱ উন্নয়ন সূচকসম্পাদনা কৰক

অঞ্চল বা গোট 2011
estimates
মানৱ উন্নয়ন সূচক[4]
2013
estimates
মানৱ উন্নয়ন সূচক[5]
2014
estimates
HDI[1]
অতি উচ্চ মানৱ উন্নয়ন
অতি উচ্চ মানৱ উন্নয়ন 0.889 0.905 0.890
অৰ্থনৈতিক সহযোগ আৰু বিকাশ সন্থা 0.873 0.887 0.874
উচ্চ মানৱ উন্নয়ন
লেটিন আমেৰিকা আৰু কেৰিবিয়ান 0.731 0.741 0.740
ইউৰোপ আৰু মধ্য এছিয়া 0.751 0.771 0.738
উচ্চ মানৱ উন্নয়ন 0.741 0.758 0.735
পূব এছিয়া আৰু পেচিফিক 0.671   0.683 0.703
বিশ্ব 0.682   0.694 0.702
মধ্যম মানৱ উন্নয়ন
আৰব দেশসমূহ 0.641   0.652 0.682
সৰু দ্বীপ বিকাশশীল দেশসমূহ 0.640   0.648 0.665
মধ্যম মানৱ উন্নয়ন 0.630   0.640 0.614
দক্ষিণ এছিয়া 0.548   0.558 0.588
নিম্ন মানৱ উন্নয়ন
চাব-চাহাৰাণ আফ্ৰিকা 0.463   0.475 0.502
নিম্ন মানৱ উন্নয়ন 0.456   0.466 0.493
সবাটোকৈ কম বিকশিত দেশসমূহ 0.439   0.449 0.487

শেহতীয়া প্ৰতিবেদনত অন্তৰ্ভুক্ত নোহোৱা দেশসমূহসম্পাদনা কৰক

ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সদস্য দেশসমূহ (শেহতীয়া য়ুঃএনঃডিঃপি তথ্য)সম্পাদনা কৰক

Year Country HDI Rank Source
Publication Data
Low human development
2012 2012   ছোমালিয়া 0.285 229 [6]

ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সদস্য দেশসমূহ (য়ুঃএনঃডিঃপিয়ে গণনা নকৰা)সম্পাদনা কৰক

Year Country HDI Rank Source
Publication Data
Very high human development
2015 2013   মনাকো 1.074 1 [7]
2015 2013   ছান মাৰিণ' 0.886 26 [7]
Medium human development
2015 2013   নাউৰু 0.652 159 [7]
2015 2013   মাৰ্ছাল দ্বীপপুঞ্জ 0.636 163 [7]
2015 2013   উত্তৰ কোৰিয়া 0.595 177 [7]
2015 2013   টুভালু 0.590 178 [7]

ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সদস্য নোহোৱা দেশসমূহ (য়ুঃএনঃডিঃপিয়ে গণনা নকৰা)সম্পাদনা কৰক

Year Country or territory HDI Rank Source
Publication Data
Very high human development
2016 2014   মাকাও 0.894 18 [8]
2014 2013   টাইৱান 0.882 21 [nb 1]
2013 2012   পুৱেৰ্ট’ ৰিক’ 0.865 29 [11]
2015 2013   জাৰ্ছে 0.905 10 [7]
2015 2013   গুৱেৰনছে 0.892 17 [7]
2015 2013   বাৰ্মুদা 0.891 21 [7]
2015 2013   কেমেন দ্বীপপুঞ্জ 0.888 25 [7]
2015 2013   আইল অৱ মেন 0.885 27 [7]
2015 2013   ফাল্কলেণ্ড দ্বীপপুঞ্জ 0.883 29 [7]
2015 2013   ভাৰ্জিন দ্বীপপুঞ্জ 0.863 38 [7]
2015 2013   গিব্ৰালটাৰ 0.861 40 [7]
2015 2013   মাৰ্টিনিক 0.859 41 [7]
2015 2013   ছেইণ্ট পিয়েৰা আৰু মিকুৱেলন 0.855 42 [7]
2015 2013   ফাৰো দ্বীপপুঞ্জ 0.854 43 [7]
2015 2013   নিউ কেলেডনিয়া 0.852 46 [7]
2015 2013   গুৱাম 0.844 49 [7]
2015 2013   গুৱাদেলৌপ 0.842 50 [7]
2015 2013   তুৰ্কছ আৰু কেইকছ দ্বীপপুঞ্জ 0.839 52 [7]
2015 2013   আৰুবা 0.825 61 [7]
2015 2013   Réunion 0.822 62 [7]
2015 2013   ব্ৰিটিছ ভাৰ্জিন দ্বীপসমূহ 0.820 65 [7]
2015 2013 Saint Martin 0.819 66 [7]
2015 2013   ফ্ৰান্স গুৱানা 0.817 68 [7]
2015 2013   কুৰাকাঅ’ 0.812 73 [7]
2015 2013   ছিণ্ট মাৰ্টেন 0.808 75 [7]
2015 2013   গ্ৰীনলেণ্ড 0.803 77 [7]
2009 2008   নৰ্ফক দ্বীপ 0.958 23 [12]
High human development
2014 2014   কচভ’* 0.786 57 [13]
2015 2013   আংগুইলা 0.797 78 [7]
2015 2013   ফ্ৰান পলিনেছিয়া 0.791 80 [7]
2015 2013   দক্ষিণ মাৰিয়ানা দ্বীপপুঞ্জ 0.755 104 [7]
2015 2013   আমেৰিকান চমোৱা 0.735 114 [7]
2015 2013   কুক দ্বীপসমূহ 0.728 120 [7]
Medium human development
2015 2013   ৱাল্লিচ আৰু ফুটুনা 0.698 140 [7]
2015 2013   মণ্টচেৰাট 0.693 142 [7]
2015 2013   ছেইণ্ট হেলেনা 0.688 143 [7]
2015 2013   ময়ত্তে 0.687 144 [7]
2015 2013   নিউৱে 0.659 156 [7]
Low human development
2015 2013   ট'কেলাউ 0.539 190 [7]
2015 2013   পশ্চিম চাহাৰা 0.500 199 [7]

* য়ুঃএনঃডিঃপিয়ে গণনা কৰা
টোকা: ২০০৯ৰ প্ৰকাশে মানৱ উন্নয়ন সূচকৰ পুৰণি সূত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰে

লগতে চাওকসম্পাদনা কৰক

  • American Human Development Project
  • List of African countries by Human Development Index
  • List of sovereign states in Europe by Human Development Index
  • List of sovereign states in Asia and Oceania by Human Development Index
  • Organization for Security and Co-operation in Europe statistics
  • List of countries by Human Development Index (1998)
  • List of countries by Human Development Index (2009)

টোকাসম্পাদনা কৰক

  1. The UN does not recognize the Republic of China (Taiwan) as a sovereign state. The HDI report does not include Taiwan as part of the People's Republic of China when calculating China's figures (see [9]). Taiwan's government calculated its HDI to be 0.882, based on 2010 new methodology of UNDP.[10]

তথ্য সংগ্ৰহসম্পাদনা কৰক